Dziś placki z cukinii i szpinaku, proste i smaczne.
- 1 duża cukinia
- 2 brykiety szpinaku (mrożonego)
- jedno jajko
- kilka łyżek mąki żytniej razowej (moze być owsiana)
- sól
Składniki na sos:
- jogurt naturalny
- czosnek (może być granulowany)
- zioła prowansalskie
- sól
Przygotowanie:
Najpierw ścieramy cukinię na grubym oczku, całość solimy, jedną lub dwoma łyżeczkami soli, mieszamy dokładnie i odstawiamy na przynajmniej 15-20 minut. W między czasie rozmrażamy sobie dwa brykiety szpinaku (można zalać wrzątkiem). Przygotowujemy sobie patelnię teflonową lub ceramiczną i uruchamiamy piekarnik na 180 stopni z termoobiegiem. Po 20 minutach wyciskamy dokładnie cukinię z wody, tak żeby było jej baaardzo mało, wrzucamy do miski. Wyciskamy rozmrożony szpinak, szatkujemy go chwilę nożem, i dodajemy do cukinii. Wbijamy jedno jajko i całość mieszamy. Na końcu dodajemy mąki tak aby konsystencja przypominała mielone może nawet troche wilgotniejsze. Rozgrzewamy patelnie, bez oleju, formujemy w ręku placek i wrzucamy na gorącą patelnie ruszając nią tak aby placek "ślizgał" się po patelni - dzięki temu nie przyklei się do niej, smażymy z obu stron na brązowo, robimy tak z każdym plackiem, następnie wrzucamy je do piekarnika na 10minut. Gotowe! Do placków ugotowałem brokuły i marchewkę. Teraz placki można maczać w sosie który zrobimy według przepisu u góry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz