Składniki:
- torebka budyniu waniliowego/śmietankowego
- 300ml mleka
- cuker według instrukcji (zwykle 2 łyżki stołowe)
- 250gram mąki np. szymanowskiej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 0.5 łyżeczki soli
- 0.5 szklanki oleju
- 150 gram cukru
- 2 średnie jajka
- 165ml mleka
- cuker waniliowy lub jakiś aromat do smaku
Przygotowanie:
Ciasto na muffinki robimy typowo, suche składniki najpierw mieszamy razem, mokre składniki razem a później mieszamy wszystko dokładnie. Wlewamy 1cm ciasta na dno, dodajemy większą łyżeczkę budyniu i zalewamy znowu ciastem tak żeby nie było widać budyniu. I tyle, pieczemy w 190*C bez termoobiegu przez 20-25 minut.
Muffinki polecam na ciepło :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz