wtorek, 16 lipca 2013

Muffinki z budyniem.

Bardzo smaczne i proste muffinki z niespodzianką, czyli budyniem w środku. Pycha! :)

Składniki:

  • torebka budyniu waniliowego/śmietankowego
  • 300ml mleka
  • cuker według instrukcji (zwykle 2 łyżki stołowe)

  • 250gram mąki np. szymanowskiej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 0.5 szklanki oleju
  • 150 gram cukru
  • 2 średnie jajka
  • 165ml mleka
  • cuker waniliowy lub jakiś aromat do smaku
Przygotowanie:
Budyń robimy zgodnie z instrukcją (gotujemy 250ml mleka) w 50ml zimnego mleka rozpuszczamy budyń i cukier, energicznie mieszamy razem kiedy mleko się zagotuje. Budyń musi być bardzo ścisły.

Ciasto na muffinki robimy typowo, suche składniki najpierw mieszamy razem, mokre składniki razem a później mieszamy wszystko dokładnie. Wlewamy 1cm ciasta na dno, dodajemy większą łyżeczkę budyniu i zalewamy znowu ciastem tak żeby nie było widać budyniu. I tyle, pieczemy w 190*C bez termoobiegu przez 20-25 minut.

Muffinki polecam na ciepło :)

Pozdrawiam, Tajemniczy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz