czwartek, 4 lipca 2013

Klopsiki a'la Szwedzkie (Köttbullar).

Chciałbym powiedzieć że to są typowe szwedzkie klopsiki Köttbullar jednak trochę odbiegają składem i wykonaniem od oryginału gdyż chciałem zrobić coś szybko.

 Składniki:

  • mięso mielone wieprzowe 500g (do 20% tłuszczu)
  • 1 bardzo duża cebula
  • bulion wołowy (niestety użyłem kostki) 2 i 1/3 szklanki
  • szklanka pokruszonego pieczywa białego
  • 2 jajka
  • masło ok 100g
  • sól pół łyżeczki
  • mieszanka przypraw: mielony imbir, cynamon, kardamon, goździki, pieprz cayenne w tej samej ilości tak aby wyszła łyżeczka mieszanki.
  • 1 i pół łyżeczki cukru
  • 1 i pół łyżeczki pieprzu czarnego
  • pół łyżeczki gałki musztołowej
  • 2 łyżki mąki
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania bulionu, niestety wstyd się przyznać ale w ramach oszczędności czasu i pieniędzy użyłem kostki winiary (jedna wystarczy), rozpuszczamy całość. Pokruszony chleb zalewamy 1/3 bulionu i zostawiamy do namoczenia. Cebulę siekamy bardzo drobno i smażymy na łyżce masła do złotego koloru. Dodajemy cebulę do chleba. Wrzucamy też mięso, jajka, sól, pieprz, cukier, mieszankę przypraw, oraz gałkę, wyrabiamy na jednolitą masę przez około 10 minut. Zaznaczę że mięso będzie dosyć wilgotne - inne niż w przypadku polskich kotletów mielonych. Na patelni rozgrzewamy masełko (ewentualnie zwykły olej), formujemy klopsiki, aby wyszły nam identycznej wielkości nabieramy mięsa łyżką, jedna łyżka jeden klopsik. Na średnim ogniu smażymy klopsiki z każdej strony. Mąkę rozrobić z wodą. Wlać bulion do garnka, zagotować, dodać mąkę i zagęścić całość. Podgotować 2 minuty i dodać usmażone (lub upieczone) klopsy. Podgotować 6-8 minut. Podawać z puree ziemniaczanym lub fytkami ewentualnie na szybko - z pieczywem. Jako dodatek warto używać konfitury żurawinowej.

Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz