środa, 17 lipca 2013

Ryba po grecku.

A dziś przepis bardzo grecki w nazwie, i tylko w nazwie bo z Grecją ma niewiele wspólnego.
Ryba po grecku, smaczne i proste danie.

Składniki na 2 porcje:

  • 250 gram filetów rybnych (użyłem 3 kostki mintaja)
  • 1 mały seler z młodej włoszczyzny
  • pół pietruszki
  • 1 cebula
  • koncentrat pomidorowy 120-200 gram zależnie od gustu
  • olej, oliwa z oliwek
  • mąka
  • sól
  • pieprz
  • cuker
  • liść laurowy i ziele angielskie
Przygotowanie:
Zaczynamy od usmażenia naszej rybki, obtaczamy ją w mące (bez jajka) i smażymy na rumiany kolor, można posolić przed smażeniem.

Marchew, seler, pietruszkę ścieramy na dużym oczku tarki, cebulę kroimy w drobną kostkę. Cebulę wrzucamy na patelnie z rozgrzanym olejem, smażymy na złoty kolor. Dodajemy starte warzywa, solimy i chwile rumienimy (5 minut). Po tym czasie dodajemy koncentrat, sól, cukier, pieprz i zioła oraz pół szklanki wody, mieszamy dokładnie i dusimy 15-25 minut, pamiętamy żeby spróbować i doprawić wedle smaku.

Warzywa podajemy na rybce (można też na 5 minut wrzucić usmażoną rybkę do warzyw i dopiero podać) i do tego puree ziemniaczane.

Pozdrawiam, P.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz