Ryba po grecku, smaczne i proste danie.
- 250 gram filetów rybnych (użyłem 3 kostki mintaja)
- 1 mały seler z młodej włoszczyzny
- pół pietruszki
- 1 cebula
- koncentrat pomidorowy 120-200 gram zależnie od gustu
- olej, oliwa z oliwek
- mąka
- sól
- pieprz
- cuker
- liść laurowy i ziele angielskie
Zaczynamy od usmażenia naszej rybki, obtaczamy ją w mące (bez jajka) i smażymy na rumiany kolor, można posolić przed smażeniem.
Marchew, seler, pietruszkę ścieramy na dużym oczku tarki, cebulę kroimy w drobną kostkę. Cebulę wrzucamy na patelnie z rozgrzanym olejem, smażymy na złoty kolor. Dodajemy starte warzywa, solimy i chwile rumienimy (5 minut). Po tym czasie dodajemy koncentrat, sól, cukier, pieprz i zioła oraz pół szklanki wody, mieszamy dokładnie i dusimy 15-25 minut, pamiętamy żeby spróbować i doprawić wedle smaku.
Warzywa podajemy na rybce (można też na 5 minut wrzucić usmażoną rybkę do warzyw i dopiero podać) i do tego puree ziemniaczane.
Pozdrawiam, P.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz