Składniki:
- jedna pojedyńcza pierś z kurczaka bez skóry (125g)
- mała marchewka
- mała cebula
- pół małego selera
- garść szczypiorku
- 2 ząbki czosnku
- bazylia, oregano (użyłem świezych)
- suszone pomidory (3-4 sztuki)
- sól, pieprz
Wykonanie:
Pierś myjemy, tniemy ją tak żeby uzyskać jak największą powierzchnię mięsa, na to kładziemy folię spożywczą i rozbijamy mięso, solimy i odkładamy na chwilę do lodówki. W tym czasie dusimy warzywa pokrojone w drobną kostkę (suszone pomidory jeszcze drobniej) aż zmiękną, solimy, dodajemy czosnku i ziół. Wyciągamy naszą pierś, na środek dodajemy warzyw i rolujemy całość, gotujemy na parze 20-30 minut razem z brokułami. Mięso można posypać przed gotowaniem ziołami, można też upiec w piekarniku uprzednio zawijając w folię aluminiową.
Ja podałem całość z kaszą jaglaną (jest bezglutenowa, a węglowodany z niej są wolno uwalniane) i pieczarkami także na parze, nadzienie kurczaka jest także widoczne na kaszy.
Kalorie? Całość widoczna na talerzu to nie więcej niż 600kcal (co możemy spalić jadąc rowerem 15km/h przez godzinkę).
Kalorie? Całość widoczna na talerzu to nie więcej niż 600kcal (co możemy spalić jadąc rowerem 15km/h przez godzinkę).
Pozdrawiam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz