poniedziałek, 15 lipca 2013

Pizza na cienkim cieście.

Cienkie ciasto jest dla mnie dużo smaczniejsze, czujemy smak dodatków a nie drożdżowej buły którą zapchamy się po kilku kęsach, do tego nie musi rosnąć długo, może nawet wcale nie rosnąć przed upieczeniem.

Składniki na ciasto:

  • 300 gram mąki przennej typ 480
  • szklanka ciepłej wody
  • drożdże instant około 7gram (lub 25 gram świeżych)
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
Dodatki do pizzy:
  • szynka (użyłem sopockiej) 5-8 plasterków
  • pieczarki 2 duże
  • duża cebula
  • czarne oliwki 10-15 sztuk
  • ser gouda 200-300 gram
Składniki na sos pomidorowy:
  • 1 koncentrat pomidorowy 30% (użyłem Madero z biedronki)
  • 3/4 tegoż słoiczka wody
  • półtorej łyżeczki czosnku granulowanego
  • półtorej łyżeczki ziół prowansalkich ewentualnie po łyżeczce bazylii i oregano i szczypta czombru
  • sól i cukier do smaku


Wykonanie:
Na początku rozpuszczamy drożdże (i te instant i świeże tak samo) w pół szklanki letniej wody i dodajemy łyżeczkę cukru, mieszamy i odstawiamy. W tym czasie do miski dodajemy resztę składników, mąkę, sól i kolejne pół szklanki wody. Po 10 minutach dolewamy drożdże i całe ciasto dokładnie mieszamy około 10 minut. Formujemy kulkę, obsypujemy mąką tak żeby się nie kleiła do rąk i odstawiamy w słoneczne miejsce.

W między czasie robimy sos, wszystkie składniki mieszamy razem, sos nie może być bardzo wodnisty więc na 190 gram koncentratu dodajemy około 100-120ml wody. Sos odstawiamy, ale nie do lodówki.

Przygotowujemy sobie składniki, pieczarki kroimy w plastry o grubości 3-4 mm, cebule trochę mniej grubo, szynkę kroimy na 4 więc w plastry o wielkości 1.5x1.5 cm, oliwki kroimy na pół a ser ścieramy na grubym oczku.

Teraz przyszedł czas na wałkowanie, ciasto powinno "rosnąć" 20-30minut, po tym czasie wałkujemy bardzo cienko na grubość 25-30 kartek papieru (nie wiedziałem do czego porównać więc weźcie 30 kartek papieru i tej grubości musi być ciasto) myślę że bedzie to koło 3 mm grubości. Smarujemy ciasto cienką warstwą sosu pomidorowego zostawiając 0.5 cm brzegu bez sosu. Teraz kolej na ser, posypujemy serem dokładnie całe ciasto, a na to składniki, staramy się kłaść składniki tak żeby te najwilgotniejsze były najwyżej, tak więc oliwki mogą iść najniżej, na to cebula, pieczarki, szynka. Wkładamy do mocno rozgrzanego piekarnika do temp. 220*C na 10-12 minut, radzę piec na pergaminie do pieczenia :)

Smacznego ! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz