- 300 gram mąki przennej typ 480
- szklanka ciepłej wody
- drożdże instant około 7gram (lub 25 gram świeżych)
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
Dodatki do pizzy:
- szynka (użyłem sopockiej) 5-8 plasterków
- pieczarki 2 duże
- duża cebula
- czarne oliwki 10-15 sztuk
- ser gouda 200-300 gram
Składniki na sos pomidorowy:
- 1 koncentrat pomidorowy 30% (użyłem Madero z biedronki)
- 3/4 tegoż słoiczka wody
- półtorej łyżeczki czosnku granulowanego
- półtorej łyżeczki ziół prowansalkich ewentualnie po łyżeczce bazylii i oregano i szczypta czombru
- sól i cukier do smaku
Na początku rozpuszczamy drożdże (i te instant i świeże tak samo) w pół szklanki letniej wody i dodajemy łyżeczkę cukru, mieszamy i odstawiamy. W tym czasie do miski dodajemy resztę składników, mąkę, sól i kolejne pół szklanki wody. Po 10 minutach dolewamy drożdże i całe ciasto dokładnie mieszamy około 10 minut. Formujemy kulkę, obsypujemy mąką tak żeby się nie kleiła do rąk i odstawiamy w słoneczne miejsce.
W między czasie robimy sos, wszystkie składniki mieszamy razem, sos nie może być bardzo wodnisty więc na 190 gram koncentratu dodajemy około 100-120ml wody. Sos odstawiamy, ale nie do lodówki.
Przygotowujemy sobie składniki, pieczarki kroimy w plastry o grubości 3-4 mm, cebule trochę mniej grubo, szynkę kroimy na 4 więc w plastry o wielkości 1.5x1.5 cm, oliwki kroimy na pół a ser ścieramy na grubym oczku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz