Risotto z kurczakiem.
- Mięso z piersi kurczaka bez skóry 1 sztuka (125gram).
- Ryż brązowy 3 płaskie łyżki stołowe.
- Cukinia (pół małej - około 100gram)
- Duża cebula
- Koncentrat pomidorowy 30% (2 stołowe łyżki)
- Świeże pieczarki (3-4 szt duże)
- Pół zielonej papryki
- Zioła prowansalskie albo bazylia i oregano
- Czosnek świeży 3 ząbki albo plaska łyżka granulowanego
- Sól i pieprz do smaku
- Ksylitol jako słodzik (ważne żeby nie używać cukru który jest kaloryczny!)
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę, na patelni gotujemy 2 szklanki wody i dodajemy trochę soli, wrzucamy warzywa. Kroimy kurczaka w kostkę i dodajemy do warzyw - całość gotujemy 25 minut. W tym czasie gotujemy brązowy ryż (na sypko czyli 25minut). Pod koniec gotowania do warzyw i kurczaka dodajemy koncentrat oraz wszystkie zioła i przyprawy. Wsypujemy do sosu ryż i mieszamy dokładnie.
Wartości odżywcze na 100gram gotowego obiadu:
Kalorie: 59kcal
Białko: 6gram
Tłuszcz: 1gram
Węglowodany: 10gram
Pamiętajmy żeby używać brązowego ryżu gdyż są to węglowodany zdrowe dla nas.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz