Puszyste i lekkie pancakes z odrobiną płatków owsianych w środku!
Składniki (na 3 duże naleśniki):
- Mąka pszenna (Szymanowska)
- Mleko 3/4 szklanki
- 1 jajko
- 2 łyżki stołowe oleju
- Garstka płatków owsianych
- Proszek do pieczenia 3 łyżeczki
- Sól 0.5 łyżeczki
- Ksylitol (słodzik) 1.5 łyżki stołowej lub więcej
- Aromat waniliowy
Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajko, dodajemy mleka i razem dokładnie mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto będzie gęstsze niż na zwykłe naleśniki. Używamy patelni teflonowej bez tłuszczu wlewamy sporą ilość na patelnie, czekamy aż na powierzchni ciasta zaczną pojawiać się bańki, od tego czasu czekamy 2 minuty i odwracamy naleśnika (uważając gdyż ciasto na górze jest nadal płynne), z drugiej strony smażymy 3 minuty i próbujemy odkleić od patelni smażąc do koloru jasno-brązowego.
Wartości odżywcze (na 100g):
% Twojego dziennego zapotrzebowania
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz