Składniki:
- 400g fasoli
- 1 "laska" kiełbasy (użyłem toruńskiej)
- kawałek boczku wędzonego
- 2 kawałki kiełbasy śląskiej
- 4 nieduże cebule
- słoik koncentratu np. Łowicz (190g)
- sól
- cukier
- pieprz
- papryka słodka
- czosnek
- majeranek
Fasole moczymy w zimnej wodzie przez godzinę lub dwie (mój dziadek robi to całą noc). Po tym czasie gotujemy fasolę do miękkości, u mnie były to 2 godziny, w połowie gotowania fasoli dodajemy do niej łyżeczkę soli. Na patelni podsmażamy boczek, kiełbasę i cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy kiełbaska będzie rumiana a cebula złota dodajemy całość do fasoli. Koncentrat mieszamy z dwoma szklankami wody i dodajemy do całości, dokładnie mieszamy, na końcu dodajemy wszystkie przyprawy wedle smaku (ja np. lubię aromat papryki więc u mnie dodałem jej aż 2 łyżki stołowe płaskie). Całość możemy jeszcze 5 minut razem podgotować.
Smacznego ! :)
wyszła pyszna :)
OdpowiedzUsuń