niedziela, 18 sierpnia 2013

Pierś z kurczaka w marynacie sojowo-miodowej

Cześć, przepis zaczerpnięty z internetu, prosty i smaczny.

Składniki (na 1-2 porcje):

  • pierś z kurczaka/indyka duża (250g)
  • sos sojowy (1.5 łyżki)
  • miód (1.5 łyżki)
  • ocet (niecała łyżka)
  • powidła śliwkowe (1 łyżka)
Przygotowanie:
Sos sojowy, miód, ocet i powidła mieszamy razem, pierś wkładamy do woreczka foliowego lub miski i zalewamy marynatą oraz dokładnie masujemy. Wkładamy do lodówki na dwie godziny (w tym czasie trzeba dwa razy obrócić i wymasować kurczaka). Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180-190 stopni bez termoobiegu,  kurczaka bez marynaty wkładamy do naczynia żaroodpornego i co 5 minut polewamy naszą marynatą w czasie pieczenia (przynajmniej 3 razy). Kurczaka pieczemy 25-30 minut.

Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz