Przepis na pyszne oponki bez smażenia na tłuszczu!
Składniki:
1 szklanka mleka 2%
1-2 łyżki stołowe oleju
2,5 szklanki mąki tortowej
1,5 łyżeczki drożdży instant
0.25 szklanki cukru pudru
0,5 łyżeczki cynamonu
oraz
cynamon wymieszany z cukrem pudrem do obtoczenia donatów
Przygotowanie:
Podgrzewamy mleko w mikrofali na 20-30 sekund żeby miało około 40 stopni, wlewamy do miski wszystko razem, mieszamy około 10 minut aż przestanie się kleić do miski. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce (ja użyłem kąpieli wodnej) na 45-60minut po tym czasie wałkujemy placek na grubość 2-2.5 cm i wycinamy szklanką (fi. 6,5cm) duży krążek a w środku mniejszy (ja użyłem szyjki butelki fi. 2,5cm), nasze donaty odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut albo do podwojenia objętości. Pieczemy w piekarniku bez termoobiegu 200stopni przez 10-12minut. Kiedy donaty ostygną (nie robimy tego na ciepło!) pędzelkiem smarujemy olejem (lub roztopionym masełkiem delikatnie donata i obtaczamy go w cukrze pudrze wymieszanym z cynamonem (ilość nie zawarta w przepisie).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz