czwartek, 12 września 2013

Cannelloni z sosem pomidorowym.

Cannelloni

Bardzo prosty przepis, dosyć szybki, i bardzo smaczny ! ;)


Składniki:

  • 15 rurek cannelloni (w moim opakowaniu było 24szt.)
  • 500g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 średnia lub duża cebula
  • 1 jajko (rozmiar M)
  • koncentrat pomidorowy (łowicz)
  • ser gouda (200gram tartego)
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania mięsa, cebulę szatkujemy bardzo drobno, dodajemy do mięsa, wbijamy jajko, dodajemy sól, pieprz i 2 ząbki czosnku (zgniecione w prasce), mieszamy dokładnie. Upychamy mięsko w rurki (nie używajmy siły żeby rurki nie pękły, starajmy się używać nie popękanych), wypełnione rurki układamy w naczyniu żaroodpornym, w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200stopni bez termoobiegu. Teraz robimy sos pomidorowy, koncentrat rozrabiamy z wodą (przynajmniej 400ml lub więcej) dodajemy sól cukier, zioła i czosnek, zalewamy rurki sosem, potrząsamy całością żeby sos zalał dokładnie wszystkie miejsca, posypujemy serem zółtym. Pieczemy 30-40 minut w piekarniku (bez przykrycia).

Smacznego! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz