Składniki:
- pół kilo śledzi solonych
- 2-3 średnie cebule
- zioła: bazylia, oregano, czomber, pieprz czarny, biały, cayenne, zioła do sałatek, zioła prowansalskie, papryka słodka, rozmaryn (W SKRÓCIE, WSZYSTKIE ZIOŁA Z SZAFKI - ALE TYLKO ZIOŁA żadnych przypraw z solą)
- olej żepakowy (200-300ml)
Przygotowanie:
Śledzie najpierw myjemy 3-4 razy aż woda będzie w miarę czysta. Zalewamy je wodą i zostawiamy na 1-3 godziny (w trakcie moczenia próbujemy czy nie są za słone). Cebulę szatkujemy bardzo drobno, zioła łączymy w jakiejś miseczce razem. Teraz na dno słoika dajemy trochę cebuli, na to ziół, śledzia pokrojonego w paseczki, i znów cebulę i tak aż do końca słoika. Następne całość zalewamy olejem, ważne żeby używać np. widelca i wpuszczać olej do całego słoika. Rybkę odstawiamy na minimum 24 godziny aby doszła ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz