Cześć! Dziś chce Wam zaprezentować jedno z najbardziej czasochłonnych dań które robiłem (typowo slowfoodowe). Ratatuj!
Potrawa zyskała rozgłos dzięki pewnej bajce która pare lat temu była w kinach, a teraz ja postanowiłem przygotować ją sam mimo że z pewnością nie jest to w 100% oryginalny przepis ;)
Przepis zaczerpnięty od Włocha - kucharza prowadzącego Swój kanał na YT.
Składniki na sos:
- 2 srednie cebule
- jedna średnia papryka lub dwie małe różno-kolorowe
- 2 marchewki
- trochę selera naciowego (ja nie dawałem)
- przecier pomidorowy w butelce
Składniki na górną warstwę:
- cukinia
- żółty kabaczek (nie mogłem znaleźć więc dalem pieczarki)
- bakłażan
- pomidory
Do tego przyprawy:
- zioła prowansalskie
- czosnek świeży/suszony
- oliwa z oliwek (2 - 3 łyżki stołowe)
Przygotowanie:
Składniki na sos kroimy w małą kosteczkę, rozgrzewamy oliwę i smażymy warzywa 10-15minut. Po tym czasie dodajemy przecier i gotujemy kolejne 25minut pilnując aby w sosie nadal była woda. Przekładamy w jakiś wysoki pojemnik całość, dodajemy ziół, soli, cukru i blendujemy na papkę cały sos (blenderem z "żyrafą").
Sos przelewamy do naczynia żaroodpornego, warzywa na "górną warstwę" kroimy w plastry o grubości około 2-3mm. Kładziemy je na sosie w sposób pokazany na zdjęciu, tak aby pokryć cały sos.
Na wierzchu warzywa polewamy oliwą wymieszaną z rozgniecionym czosnkiem i ziołami.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhVbBUybaZ4I1P0gosBgv13oGqc8qw4_WHfBT1y-cQ_G5p6bJj9MZFw_86T2Ni9_JMZrvQczhD1fihbxOUvENvityqitPWpnjF_U-t9FX3HgXeax-fT9MmMnA-arZFAR2oeBuI1iNMh-zg/s200/DSC_0235.JPG)
A teraz najdłuższa część, pieczenie, całość pieczemy przez 3 godziny w piekarniku rozgrzanym do 140 stopni C. (bez termoobiegu) Oczywiście można eksperymentować i np godzinkę piec w 200 stopniach ale nie wiem czy efekt bedzie ten sam :)
No i teraz wystarczy nakładać całość, świetne smakuje, typowo wegetariańska potrawa :)
Pozdrawiam, P !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz