sobota, 3 sierpnia 2013

Ratatuj (Ratatouille)!

Cześć! Dziś chce Wam zaprezentować jedno z najbardziej czasochłonnych dań które robiłem (typowo slowfoodowe). Ratatuj!

Potrawa zyskała rozgłos dzięki pewnej bajce która pare lat temu była w kinach, a teraz ja postanowiłem przygotować ją sam mimo że z pewnością nie jest to w 100% oryginalny przepis ;)

Przepis zaczerpnięty od Włocha - kucharza prowadzącego Swój kanał na YT.

Składniki na sos:

  • 2 srednie cebule
  • jedna średnia papryka lub dwie małe różno-kolorowe
  • 2 marchewki
  • trochę selera naciowego (ja nie dawałem)
  • przecier pomidorowy w butelce
Składniki na górną warstwę:
  • cukinia
  • żółty kabaczek (nie mogłem znaleźć więc dalem pieczarki)
  • bakłażan
  • pomidory
Do tego przyprawy:
  • zioła prowansalskie
  • czosnek świeży/suszony
  • oliwa z oliwek (2 - 3 łyżki stołowe)

Przygotowanie:
Składniki na sos kroimy w małą kosteczkę, rozgrzewamy oliwę i smażymy warzywa 10-15minut. Po tym czasie dodajemy przecier i gotujemy kolejne 25minut pilnując aby w sosie nadal była woda. Przekładamy w jakiś wysoki pojemnik całość, dodajemy ziół, soli, cukru i blendujemy na papkę cały sos (blenderem z "żyrafą").

Sos przelewamy do naczynia żaroodpornego, warzywa na "górną warstwę" kroimy w plastry o grubości około 2-3mm. Kładziemy je na sosie w sposób pokazany na zdjęciu, tak aby pokryć cały sos.
Na wierzchu warzywa polewamy oliwą wymieszaną z rozgniecionym czosnkiem i ziołami.

A teraz najdłuższa część, pieczenie, całość pieczemy przez 3 godziny w piekarniku rozgrzanym do 140 stopni C. (bez termoobiegu) Oczywiście można eksperymentować i np godzinkę piec w 200 stopniach ale nie wiem czy efekt bedzie ten sam :)

No i teraz wystarczy nakładać całość, świetne smakuje, typowo wegetariańska potrawa :)

Pozdrawiam, P !






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz