Składniki:
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki oleju
- 3/4 szklanki cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego + odrobina aromatu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (gęstego)
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka
Produkcja:
Najprościej jest wszystko wrzucić razem i wymieszać, można też podzielić całość na sypkie i płynne czyli: najpierw składniki sypkie, mąka, sól, cukier, proszek do pieczenia wymieszać dokładnie razem i dodać do tego wymieszane wcześniej składniki płynne tj. olej, jogurt, jajka i mleko. Nałożyć do papilotek na 3/4 wysokości. Piec bez termoobiegu w temperaturze 180*C przez 13-15 minut. Używam do tego blachy do muffinek teflonowej.
Urozmaicenie:
Jak ktoś ma czas i chęci może troche urozmaicić takie proste muffinki dodając do nich budyń czyli: na 1/4 papilotki dać ciasta, w środek GĘSTEGO budyniu i to zalać ponownie ciastem. Takie coś trzeba piec około 20 minut ale czas zależy od ilości budyniu w środku. Przepis i zdjęcia wstawię następnym razem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz