Pierwsza z nich to prawdziwe włoskie danie, niezwykle proste i smaczne. To co widać jest troche zmodyfikowane ale podam wam przepis na oryginalne pomidory z bazylią.
Potrzebujemy:
- 2 duże pomidory, jak najsłodsze
- pół szklanki bułki tartej,
- świeże liście bazylii (ja użyłem około 5-6 liści),
- 1 ząbek drobno posiekanego czosnku,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Zaczynamy od przecięcia pomidorów na pół wzdłuż, łyżką wyciągamy gniazda nasienne (ale tylko trochę, aby było zagłębienie). Rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy czosnek, wsypujemy bułkę tartą oraz bazylię i pieprz - rumienimy chwilę na małym ogniu. Dodajemy takie wypełnienie w nasze zagłębienia w pomidorach, na wierzch możemy posypać parmezanem lub zwykłym polskim serem żółtym. Pomidory pieczemy w 200*C w piekarniku z termoobiegiem (gdyby za mocno się piekło to wyłączamy termoobieg). Pomidorki są gotowe kiedy nadzienie trochę się zarumieni a skórka z pomidora pęknie i się skurczy - około 20 minut.
---
Drugi przepis także niezwykle prosty i smaczny na przystawkę to szparagi z szynką długo dojrzewającą. Przepis także niezwykle prosty i szybki.
Składniki:
- opakowanie surowych szparagów (około 0.5kg)
- kilka lub kilkanaście plastrów szynki długo dojrzewającej lub szynki parmeńskiej
- pieprz
- szczypta sera zółtego
Szparagi musimy pozbawić zdrewniałego końca, czyli około 5-10 cm zależnie od rodzaju oraz obrać. Następną czynnością jest obgotowanie szparagów lub ich całkowite ugotowanie, ja miałem już ugotowane szparagi (około 20minut) ale można też lekko obgotować (7-10minut) w słonej wodzie. Następną czynnością jest owinięcie każdego szparaga plasterkiem lub połową plasterka szynki (pamiętajmy że taki rodzaj szynki jest wyjątkowo słony!), układamy całość na brytwance żaroodpornej, możemy lekko posypać serem i pieczemy około 15minut do zarumienienia sera w temperaturze 220stopni z termoobiegiem lub bez.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz